ENERGIEOPSLAG

Stroom oftewel energie inkopen uit kolen, aardgas, biomassa, uranium centrales of zelf opwekken door de zon, wind, een aggregaat (diesel, gas, waterstof)?  De energie zal moeten worden opgeslagen om het op een ander moment te kunnen gebruiken. Afhankelijk van de toepassing en veiligheidseisen kunnen we voor de energieopslag kiezen uit Loodzuurbatterijen, Lithium IJzerfosfaat (LifeP04), Zoutwaterbatterijen voor de korte termijn en een Waterstof module voor de langere seizoensopslag.

Advies nodig over energieopslag? Neem contact met ons op 0523-225092
info@greenpowersupplies.nl

LOODZUURBATTERIJEN

De loodzuurbatterij is een oplaadbare galvanische cel, of meerdere cellen in serie en/of parallel geschakeld om zo aan het juiste voltage ofwel capaciteit te komen.  Deze accu is in 1859 uitgevonden en is nog steeds de meest verkochte accu ter wereld. Voordeel van deze batterij is dat er BMS (Batterij Management Systeem) nodig is. Dat maakt de accu erg robuust en de kans op een storing of uitval is minimaal. Nadeel is de relatieve slechte efficiëntie van rond 75% bij cyclisch gebruik. Bovendien neemt de accu veel ruimte in, is zwaar en moet regelmatig op capaciteit worden getest.

WATERSTOF MODULE

Energie opslaan in waterstof is een belangrijke nieuwe manier van opslag, met name voor de langere termijn opslag. Met het overschot aan zonne-energie in de zomer kun je heel makkelijk waterstof produceren om dat in de winter te gebruiken. De combinatie van Lithium IJzerfosfaat en waterstof als energievoorziening is inmiddels technisch goed onder controle en zorgt ervoor dat woningen en bedrijven inmiddels volledig off-grid kunnen zijn.

LITHIUM-ION BATTERIJEN

De Lithium-ion-accu kent een aantal vormen. In feite is Lithium een verzamelnaam en is dus verkrijgbaar in verschillende vormen met hun bijbehorende eigenschappen. Voor energieopslag t.b.v. off-grid, peak shaving, netcongestie en andere opslagsystemen heeft de Lithium IJzerfosfaat (LifeP04) op dit moment de beste eigenschappen. Deze is veel lichter en kleiner dan de loodzuuraccu, kan veel sneller opgeladen en ontladen worden, is goed betaalbaar en is tevens de meest veilige Lithium batterij. Het is ook zeer geschikt als stroombron voor elektrisch varen.

ZOUTWATER BATTERIJEN

De zoutwaterbatterij is ook verkrijgbaar in diverse vormen. Voordeel is dat het een enorm duurzame batterij is. Zowel de productie als het recyclen gebeurd veel duurzamer dan voor een loodzuur of Lithium batterij. Nadeel is de omvang en gewicht, al hoeft dat uiteraard niet in elk project een nadeel te zijn. Deze techniek blijkt echter nog niet goed doorontwikkeld: meerdere energiesystemen met dit type batterij haalt niet de verwachte levensduur en zijn vervangen door andere type batterijen. Ook vormt de beschikbaarheid een uitdaging. Op dit moment is de zoutwateraccu geen optie voor Green Power Supplies.